top of page
hasandurna

Finns det ett samband mellan panikångest och hur jag andas?

Uppdaterat: 5 apr.



Ja, människor som andas in i bröstkorgen löper större risk för att drabbas av panikattacker.


Detta beror för det första på att bröstkorgens muskler drar in mindre luft i våra lungor. För det andra utförs bröstandning snabbare än bukandning vilket betyder ett högre tempo på själva andningen. Med dessa snabba in- och utandningar ökar syrenivån i blodet. Som följd, utlöser den höga mängden syre som skickas till våra lungor och blod, vissa reaktioner i kroppen. De reaktionerna kan vara; känslor av obehag eller det känns att kroppen befinner sig under högt tryck.


Kamp- eller flyktmekanismen aktiveras bl a genom den höga mängden syre som pumpas in i kroppen. Under flykt eller kamp responsen är det kroppens främsta uppgift att pumpa syrerikt blod till organen som ska skydda oss. Bröstandning, därmed den ökade syrenivån, förbereder faktiskt kroppen för möjligheten till flykt eller kamp trots saknas någon verklig fara. Eftersom denna situation sänker koldioxidnivån i blodet, påbörjar fysiska symtom dyka upp som leder till panikattacker. Fysiska förändringar leder till att uppmärksamheten för kroppens förändringar ökar. Detta i sin tur, leder till ännu snabbare in- och utandning, ökad stress och ökad ångest. Hela denna process kan vara farlig för vissa individer då detta höjer risken att drabbas av en panikattack. Här kommer en test som kan hjälpa med självskattning https://www.aveniasamtal.se/post/testa-dig-själv-panikattack


Bröstandning är bara en del av problemet. Faktum är att under en panikattack upplevelsen av att hur man mår baseras på tolkningen av fysiska reaktioner, tankar och känslor. Alla signaler kroppen visar tolkas och oftast att tolka de fel leder till nya sk farliga signaler.


Den intensiva rädsla som upplevs är så överväldigande så att de ökar ångesten ytterligare. Nästa steg blir då att andas ännu snabbare för att dra in mer syre i lungorna. Vilket förvärrar situationen ytterligare. Ångesten och rädslan leder så småningom till undvikandet av platser där attacken inträffade, undvikandet av människor / aktiviteter m.m. Som du förstår det blir bara jobbigare och jobbigare. Denna benägenhet till undvikandebeteende kan leda till en rädsla som liknar agorafobi hos vissa personer. Det är inte ovanligt att individer med panikångest och panikattacker har också diagnostiserad med agorafobi dvs rädslan att åka buss / tåg eller vistas i folksamlingar.


För ytterligare information:



Hasan Durna

135 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page