top of page

Hur ska jag ha en vardag med färre panikattacker och mindre panikångest?

Uppdaterat: 5 aug. 2024




Det är inte lätt att leva med panikångest därmed med panikattacker. Det finns saker att göra för att få en bättre fungerande vardag och få färre panikattacker. Panikattacker visar sig alltid med olika svårighetsgrader, beroende personer, och har olika grundproblem. Dessa är som försvårar ångesten och förvärrar upplevelsen av panikkänslan.


Här kommer mina tankar, hoppningsviss du får stöd av. Du känner säkert igen vissa av dem.


  • Försökt att inte undvika dina rädslor och din oro: Lättare sagt än att få det gjort. Men, att undvika sin oro och rädsla gör saken inte bättre. Därför, bemöta sina rädslor och oro på ett kontrollerad och planerad sätt. Detta kommer att göra dig starkare.

  • Håll inte dina farhågor och rädslor ständigt framför på din näsa: Kom ihåg att de växer och blir starkare när de hålls uppdaterade, när du ältar på dem och blir hela tiden uppäten av dem. Hålla lite distans. Lägg dem åt sidan under vissa stunder om det går.

  • Tro inte på allt som sägs om panikattacker och panikångest: Det finns mycket falsk eller missvisande information där ute. Du behöver inte läsa forkningsrapportter om du inte intresserad, men, lyssna istället expertens råd. Då är det garanterad att bli rätt.

  • Sluta samla in information om panikångest och panikattacker som inte är vetenskapligt eller seriöst: Det är omöjligt att inte se eller höra de informationen i dagens info fylldvardag. Försök vara mer kritisk på det du hör och ser. Sådana lögner kommer att äta upp din hjärna annars.

  • Undvik att gå i sängen med värsta oro, grubblerier och rädslor: Annars kommer du också att behöva ta itu med sömnproblem. Hitta balansen i själen och i dina tankar kan ev. nås med bl a hjälp av avslappningar före sängdags.

  • Påbörja och avluta inte din medicinering på egen hand: Ta inte emot andras mediciner som fungerar för dem. Kontakta din läkare och ansvariga sjuksköterska för att få råd, stöd och skapa dialog med dem om huruvida din medicinering skall se ut.

  • Sluta aldrig tro på dig själv: Problemen blir svårare eller blir kvar som olösta om du överger dig själv.

  • Var mindre uppmärksam för förändringarna i din kropp: Att ständigt koncentrera på sig själv, på sin kropp och be de andra om att ge råd, ökar din ångest och rädsla. De känslorna växer, blir starkare och orsakar ännu fler fysiska, känslomässiga och kognitiva reaktioner som driver dig till vansinne till slut.

  • Ha mål och försök att hitta meningen i din vardag: Du kan finna lycka och harmoni genom att göra meningfulla, glädjeskapande framåtsdrivande små dagliga aktiviteter i ditt liv.

  • Försök att inte förbise de små, positiva och glädjande detaljerna i livet: Små detaljer är den mest viktiga för framgångar, lycka och känslan av samhörighet i livet.

  • Visa ditt eget värde: Tycka om dig själv och visa detta till dig själv och till de andra, skapar en härlig självkänsla, självförtroende och självvärde. Den som har ett värde ligger närmare i själen därmed blir mer skyddad.

  • Älska och tro på dina nära och kära: Att anstränga sig för att älska och tro på de människor som står dig nära, är ett första och viktiga steg mot att de ska älska och tro på dig.

  • Sluta inte tro på hoppet: Hoppet var det sista sak blev kvar i Pandoras ask. Så ge aldrig upp hoppet om den positiva framtiden.

  • Lev i nuet: Att leva i nuet innebär att uppfatta livet som det är. Respektera livet med all sin sanning, leder till att respektera allt som du värdesätter och därmed respekterar sig själv.

  • Försök att vara dig själv: Gamla greker i antiken citerade gärna meningen; "gnothi sauton"dvs "känn dig själv". Vi är inte där än. Så börja med; var dig själv!


Hasan Durna


Ps: Vet du vad händer i din kropp vid stark rädsla? Läs vidare:



Comments


© 2022 by AVENIA Samtal & Kommunikation

bottom of page