top of page
hasandurna

Paniksyndrom, Panikattacker och Hypokondri


Paniksyndrom kännetecknas av att man inte kan leva sitt dagliga liv under normala förhållanden på grund av panikattacker, fysiska och kognitiva symtom och negativa förväntningar på dem. Hypokondri, som betyder ”under bröstkorgen” i sin ursprungliga form på antik grekiska är tron att man har en sjukdom, tron att man kommer att drabbas av en sjukdom och oförmågan att utföra sitt dagliga liv under normala förhållanden på grund av denna ångest.

 

Det som är gemensamt i båda fallen är att vissa symtom hänförs till sjukdom, intensiv rädsla och ångest för att bli sjuk och därmed ökade läkar- och sjukhusbesök.

 

Den goda nyheten för personer som lider av paniksyndrom är att sjukdomsångesten inte har blivit lika tvångsmässig som hos hypokondriker. I min bok och i tidigare artiklar har jag påpekat att vi behöver varierad behandling som utöver det medicinska.

 

Många vetenskapliga studier har visat att kognitiv beteendepsykoterapi är den enklaste, billigaste, snabbaste och mest permanenta behandlingsmetoden för paniksyndrom (och därmed panikattacker).

 

Det är naturligtvis bra att vara rimligt bekymrad över sin hälsa och att sträva efter ett hälsosammare liv. Det som är tröttsamt och dåligt är att uppleva detta på en nivå som påverkar det dagliga livet. Med tiden blir detta ett trygghetssökande beteende och så småningom ett undvikande beteende.

 

En vanlig rädsla hos personer med panikångest och hypokondriker är en intensiv rädsla för fysiska symtom. ”Jag håller på att få en hjärtattack, det måste vara något allvarligt den här gången. Jag kommer att gå till den där läkaren oavsett vad, han vet vad jag går igenom...” Med tiden leder sådana vanföreställningar till beteenden och tankar som undvikande, acceptans och att släppa taget. Det leder till att man undviker områden och situationer som medför risk för sjukdom och att man inte gör aktiviteter som påminner om detta. Patienter av båda typerna inser att situationen är irrationell och overklig. https://www.aveniasamtal.se/post/reaktioner-vid-intensiv-%C3%A5ngest-och-r%C3%A4dsla

 

Därför är det mycket viktigt med kognitiv förändring, nya vanor och stöd från anhöriga för positiva vanor snarare än undvikande beteenden. Kom ihåg att båda typerna av sjukdom kan behandlas med psykoterapi.



Hasan Durna

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page