top of page
hasandurna

SÖMN OCH PANIKATTACKER



Sömnstörningar och dålig sömnkvalitetén, orsakar försämring av livskvaliteten, fysisk och psykisk ohälsa, ångest, depression, stress, uppmärksamhet och koncentrationsstörningar, störningar i relationer, förminskat problemlösningsförmågan, kommunikationsproblem, brist på kreativitet, jo till och med förstoppning hallucinationer och aptitlöshet.

 

Med regelbundna goda sömnvanor förnyas vår organism. Vi utsöndrar tillväxthormon (särskilt under barndomen och tonåren), våra blodtryck går till normala nivåer, hjärtat slår mer regelbunden, andningen sker med mjuka rytm, förbättras våra inlärningsförmågan, uppmärksamheten och immunförsvaret förbättras.

 

Våra matvanor före läggdags, vardagens fysiska aktiviteter, den upplevde vardags ångesten, dagliga stressnivån, sovrummets utseende m.m. kan påverka sömnkvalitetén. Vi vet också sömn kopplat till ångest därmed till panikattacker i sömnen.


Panikattacker medan vi sover är en relativ vanlig förekommande händelse och kallas nattliga panikattacker. Jag skriver i boken lite mer om detta fenomenet.

 

Du ska veta att nattliga panikattacker orsakas ej av våra drömmar.

 

Vad kan man göra?

 

  • Ägna dig åt fysiska aktiviteter under dagen. Undvik för långa perioder av inaktivitet.

  • Sov när du känner dig sömnig. Sömnens kvalitet är viktig, inte dess längd. Fördelarna med korta perioder av sömn under dagen är enorma. De stunderna, dvs mikro pauser, kan hjälpa dig till och med att ha bättre energi för dagen.

  • Sluta äta och dricka minst två timmar före läggdags. Ät ej stora portioner, ät ej för starka eller för svåra maträtter till middagen. Glöm inte, magen jobbar hårdare under natten vilket stör din sömn annars.

  • Överdriven användning av alkohol, cigaretter, te och kaffe m.m. kommer att påverka din sömnkvalitetén negativ.

  • Avslappnings- och andningsövningar på kvällarna är mycket användbara och billiga sömntabletter för den som behöver.

  • Försök att gå till sängs vid samma tid varje dag. Rutiner hjälper.

  • Undvik överdrivet ältandet. Glöm inte att skriva ner de tankarna på ett papper eller spela in dem på en bandspelare god tid innan du sover. Du kan göra detta varje kväll. Så småningom kommer de gnagande tankarna kommer att minska och sedan upphöra.

  • Sluta att tvinga dig själv att vända och vrida i sängen om du inte kan sova. Titta inte på tv, mobil m.m. Gå upp en stund och kom tillbaka till din säng när du känner dig sömnig igen.

  • Om du fortfarande inte kan sova, tveka inte att använda sömntabletter. Det finns receptfria och receptbelagda tabletter som kan hjälpa dig.

  • Det är viktigt att prata om dina problem och bekymmer. Dessa tankar och känslor kan störa sömnen så mycket så det är en bra idé att prata med en anhörig, kurator eller psykoterapeut vid behov.


För ytterligare information:



Hasan Durna

123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page