top of page
hasandurna

Vilka symptom kan förekomma vid en panikattack?

Uppdaterat: 11 juni



Panikattack är känslan av plötsligt, intensiv rädsla och ångestanfall som dyker upp med jämna mellanrum, som varar över tid, medföljer vissa somatiska och kognitiva symptom utan någon synlig eller förklarande orsak. Man skall ha varit med om minst två panikattacker under en månad och lider av stark rädsla och ångest för den framtida potentiella nya attacken. Nedan ser du vilka symptom kan förekomma vid en attack.


Specifikationen av panikattack


OBS: Symptomen beskrivs i syfte att identifiera förekomst av en panikattack; en panikattack är emellertid inte någon i sig diagnostiserad form av psykisk ohälsa och kan därför inte heller kodas. Panikattacker kan förekomma vid samtliga ångestsyndrom liksom vid andra former av psykisk ohälsa (till exempel depressioner, posttraumatiskt stressyndrom, substansbruksyndrom) och vid en del medicinska tillstånd (t ex vid hjärtsjukdomar, sjukdomar i lungor och andningsvägar, sjukdomar i innerörat, gastrointestinala sjukdomar). Om förekomsten av panikattacker konstateras, ska det anges som en specifikation till diagnosen i fråga (t ex "posttraumatiskt stressyndrom, med panikattacker"). Vid paniksyndrom görs inte detta, eftersom förekomst av panikattacker är en förutsättning för diagnosen.


En plötsligt framvällande våg av intensiv rädsla eller intensivt obehag som når en topp inom minuter. Minst fyra av följande symptom föreligger under attacken:


OBS: Den plötsligt påkommande attacken kan inträffa oavsett om personen dessförinnan känner sig lugn eller ångestfylld.


1. Palpitationer, bultande hjärta eller hastig puls.

2. Svettning.

3. Darrning eller skakning.

4. Känsla av att tappa andan.

5. Kvävningskänsla.

6. Smärta eller obehag i bröstet.

7. Illamående eller obehag i magen.

8. Svindel, ostadighetskänslor eller matthet.

9. Frossa eller värmevallningar.

10. Parestesier (domningar eller stickningar).

11. Derealisationskänslor (overklighetskänslor) eller depersonalisationskänslor (upplevelse av att känna sig som en främling inför sig själv).

12. Rädsla att mista kontrollen eller "bli tokig".

13. Dödsskräck.


OBS: Kulturspecifika symptom (till exempel tinnitus, ont i nacken, huvudvärk, hejdlöst gråtande eller skrikande) kan förekomma. Sådana symptom ska inte räknas in bland de fyra symptom som krävs för diagnosen.


MINI-D 5 Diagnostiska kriterier enligt DSM-5, översättning Jörgen Herlofson Pilgrim Press AB Stockholm, 2015.


Hasan Durna

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page