top of page
hasandurna

Ångest och rädsla



Vad är ångest, vad är rädsla

Rädsla och ångest kan uppträda i olika former och intensiteter, och även om dessa upplevelser varierar från person till person, är det möjligt att gruppera dem och identifiera gemensamma drag. Ångestproblem är en av de vanligaste svårigheterna som vårdpersonal inom psykiatrin möter i sitt dagliga arbete. Inom medicinsk terminologi är ångestsyndrom ett tillstånd där stark rädsla påverkar det dagliga livet negativt och hindrar personens vardags fungerande. Vissa former av rädsla, när de blir problematiska återkommande och kopplas till specifika händelser platser objekt m.m., kallas fobier.


Rädsla:

Bland de problem som diskuteras här är vanlig rädsla den mildaste. Alla människor upplever rädsla i någon form. Även om vissa är mer rädda och andra mindre, är de flesta rädslor tillfälliga, påverkar inte vardagen i någon större utsträckning och har låg risk att återkomma.


Vissa av dessa rädslor kan dock ge upphov till ångest. Denna ångest varar ofta bara en kort period eller fram till att personen får en positiv upplevelse i en liknande situation, och försvinner sedan. I normala fall avtar rädslan av sig självt och försvinner med tiden utan att något särskilt behöver göras.


Fobi:

En fobi är en stark rädsla som är kopplad till en specifik situation eller ett objekt. Fobier tenderar att vara långvariga och kan ha en negativ inverkan på det dagliga livet. Den som lider av en fobi upplever intensiv rädsla och avsky.


En fobi kan vara kopplad till andra psykiska problem, men den kan också existera självständigt och vara riktad mot något som för andra kan verka obetydligt. Några exempel på vanliga fobier är agorafobi (rädsla för öppna platser), social fobi (rädsla för det sociala), kinofobi (rädsla för hundar) araknofobi (rädsla för spindlar), akrofobi (rädsla för höjder), tanatofobi (rädsla för döden), och dentofobi (rädsla för tandläkare).


Lyckligtvis finns det effektiva behandlingsmetoder för fobier.


Generaliserat ångestsyndrom:

Vid generaliserat ångestsyndrom följer ångest och känslomässig sårbarhet personen under en lång tid, ofta med negativa tankar och tvångsmässiga funderingar. Det som särskiljer detta syndrom är att ångesten kvarstår även i avslappnande eller positiva miljöer.


Även detta tillstånd kan behandlas.


Panikångest:

Panikångest inkluderar panikattacker som är en viktig del av ångesten. Panikattacker är kända för att uppstå plötsligt och utan någon tydlig orsak. Men som jag beskrivit i mina böcker, finns det alltid en underliggande orsak till dem, och vi förstår idag väl hur de fungerar och påverkar oss. Panikattacker kännetecknas av 13 vanliga symtom, såsom hjärtklappning, rädsla för döden, svettningar, frossa, depersonalisation, derealisation, svimningar och magbesvär.


Den drabbade upplever en intensiv och skrämmande känsla av rädsla. Panikattacker är ett av de vanligaste psykologiska problemen och uppträder ofta tillsammans med andra psykiska störningar inom ångeststörningar.


Det är viktigt att veta att panikattacker och panikångest går att behandla. Låt dem inte styra ditt liv i onödan.


Social fobi:

Social fobi innebär en överdriven rädsla och ångest i sociala situationer, vilket påverkar det dagliga livet i hög grad. Det är en av de vanligaste ångeststörningarna och uppträder ofta tillsammans med undvikande beteenden och panikattacker.


Denna störning kan leda till ensamhet och social isolering, och gör det dagliga livet svårt genom att öka risken att drabbats av depression och stress.


Social fobi är en behandlingsbar problem.


Tvångssyndrom (Obsessive-compulsive disorder, OCD):

OCD kännetecknas av tvångstankar (obsessioner) och tvångshandlingar (kompulsioner) som orsakar intensiv ångest och rädsla. Dessa tvångshandlingar eller ritualer påverkar både den drabbades och deras närståendes liv mycket negativt. OCD förekommer ofta tillsammans med andra tillstånd som depression och panikattacker.


Även om OCD är mindre vanligt än andra ångeststörningar, har det en kraftig negativ inverkan på livskvaliteten.


Med rätt behandling och övningar är OCD ett tillstånd som kan förbättras avsevärt.


Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD):

PTSD är ett tillstånd som uppstår efter en traumatisk upplevelse och kännetecknas av intensiva rädslor. Det är ett allvarligt tillstånd, där risken för självmord är högre än vid andra ångeststörningar.


PTSD kan uppstå efter händelser som allvarliga olyckor, långvarigt våld eller mobbning. Symtom inkluderar flashbacks, sömnsvårigheter, extrem irritation och aptitlöshet.


Även om PTSD kan verka skrämmande finns det behandlingar som hjälper.


Kom ihåg att många av dessa problem som kan innebära onödiga ekonomiska förluster, överdriven medicinanvändning och sociala svårigheter för individen, kan förebyggas och behandlas med rätt behandling. Om du undviker oseriösa behandlingar och följer vetenskapligt beprövade metoder, kan du snabbt återhämta dig och lär att hantera dina rädslor och ångest på ett effektivt sätt.


Mvh


Hasan Durna


23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page